Svi zaposleni u kompanijama članicama Asocijacije legalnih priređivača igara na sreću, proći će obuke stručnjaka Kliničkog centra kako bi prepoznali zavisnost u nastajanju kod igrača

Asocijacija legalnih priređivača igara na sreću i Univerzitetski klinički centar Republike Srpske potpisali su Ugovor o saradnji kojim je predviđena edukacija zaposlenih u kompanijama članicama ALPIS-a, kako bi u direktnoj komunikaciji sa igračima reagovali na prve simptome eventualne zavisnosti od igara na sreću. Postavljajući društvenu odgovornost u fokus svog rada, članice ALPIS-a među kojima su kompanjie Mozzart, Meridian i Premier, odlučile su da daju doprinos u prevenciji zavisnosti. Značaj saradnje je u tome da se ova pojava suzbija u nastajanju, ali i podiže svijest o mogućim izazovima koje sa sobom nosi igranje na sreću. Oko 600 zaposlenih proći će obuku doktora i stručnjaka jedine relevatne, državne ustanove koji će ih osposobiti da prepoznaju potencijalnu zavisnost kod igrača u ranim fazama.

Značaj obuka je u tome da svi zaposleni na uplatno isplatnim mjestima mogu lako da prepoznaju čak i prve simptome zavisnosti od igara na sreću. Igrači ponekad nisu svjesni da imaju problem ili ne znaju da li se, i kome mogu obratiti za pomoć. Smatram da su opasne medijske licitacije o navodnom broju zavisnika i da proizvoljno iznošenje brojki radi tabloidnih novinskih naslova nikome ne ide u korist. Izuzetno smo ponosni što je država prepoznala naše napore i što ćemo odsada zajedno da radimo na prevenciji ovog problema, objasnio je direktor APLIS-a, Milutin Ćosić. Projekat će voditi i realizovati obučeni doktori Odeljenja za liječenje bolesti zavisnosti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, na čijem čelu se nalazi dr Vlado Đajić.

Smatramo da je saradnja sa ALPIS-om veliki korak u sprječavanju zavisnosti od igara na sreću, ali i u opštem unapređenju zdravlja stanovnika Republike Srpske. Veoma je bitno da zaposleni u kompanijama, koji su u svakodnevnom kontaktu sa igračima, mogu da prepoznaju potencijalne zavisnike. Naša očekivanja su velika, imajući u vidu da su i do sada naše preventivne aktivnosti bile veoma korisne. Posebno cijenimo angažovanje članica ALPIS-A kao društveno odgovornih kompanija, i drago nam je što su u nama prepoznali potencijal da ovaj veliki, zajednički projekat sprovedemo što uspješnije, istakao je Đajić.

Slični modeli prevencije koriste se u mnogim državama svijeta, a ovaj koji će se primjenjivati u Republici Srpskoj organizovan je po ugledu na model iz Srbije gdje se već osam godina veoma uspješno primjenjuje projekat sa nazivom „Moguće je prekinuti”. Nastao na osnovu bogatog iskustva članica Udruženja priređivača igara na sreću u Republici Srbiji, projekat je značajno podigao svijest o potrebi jačanja društvene odgovornosti, posebno u domenu odgovornog priređivanja igara na sreću i pokazao da je ključ uspjeha u saradnji sa značajnim organizacijama i relevantnim institucijama na lokalnom nivou.

Kako bi igračima omogućili dostupanost potrebnih informacija, priređivači igara na sreću i Klinički centar će zajednički pripremiti promotivne materijale (brošure, postere, flajere) koji će svojim sadržajem da ukazuju na izazove stvaranja zavisnosti od igara na sreću, načine prevencije i uputiti ih gdje mogu da potraže pomoć.Kako igre na sreću u cijelom svijetu predstavljaju zabavu, u ALPIS-u žele da tako bude i ostane i u Republici Srpskoj. Zbog toga insistiraju na odgovornom priređivanju igara na sreću što podrazumijeva i usavršavanje i edukaciju zaposlenih u kompanijama članicama čemu će saradnja sa Kliničkim centrom svakako doprinijeti.

AntrlifeManje od 1% patoloških kockaraIstraživanje Svjetske zdravstvene organizacije kao i rezultati istraživanja engleske Državne komisije za igre na sreću, pokazuju da se manje od jedan posto odrasle populacije suočava sa problemima zavisnosti od igara na sreću.