Liberalizacijom  sportskog klađenja u SAD  ukida se  najveće  nelegalno tržište igara na sreću u svijetu procijenjeno na  preko 150 milijardi dolara godišnje.  Potvrda stavova da sportsko klađenje ne treba zabranjivati  već ga precizno pravno regulisati.

Vrhovni  sud SAD  je 14.maja ove godine ukinuo federalnu zabranu sportskog klađenja  na teritoriji SAD. Tom odlukom najvišeg federalnog suda u Americi  zabrana sportskog klađenja  proglašena je neustavnom, a istovremeno  su   sve  savezne  države SAD  dobile  pravo da svojim zakonima  pravno regulišu oblast sportskog klađenja.

ALPIS i kompanije – njegove članice pozdravljaju  ovakvu odluku američkog Vrhovnog suda. Ta odluka  je samo potvrdila opravdane  stavove da sportsko klađenje ne treba zabranjivati već ga precizno pravno regulisati. Upravo je višedecenijska zabrana sportskog klađenja od Sjedinjenih država  napravila najveće  svjetsko nelegalno trište igara na sreću procijenjeno na preko 150 milijardi dolara godišnje. Ukidanjem zabrane praktično se ukida i nelegalno tržište jer ogromna većina američkih saveznih država već ima spremne zakone kojima će pravno regulisati priređivanje sportskog klađenja kao vrste igara na sreću.

Na taj način SAD ulaze  na velika vrata u svjetske globalne tokove kada su igre na sreću u pitanju.  Regulisanjem sopstvenog tržišta američke federalne vlasti  štite federalni budžet SAD kao i budžete saveznih država  i istovremeno  na maksimalan nivo podižu zaštitu sopstvenih građana. Upravo je zabrana sprtskog klađenja u SAD bila  generator bujanja kriminala i drugih negativnih pojava koje su su se sa američkog prelivale i na tržišta igara na sreću širom svjeta.Ovakva odluka  Vrhovnog suda SAD ima ogroman značaj na svjetsko tržište igara na sreću jer izbija  alibije različitim lobističkim i monopolističkim grupama širom svjeta koje pokušavaju da  uvode raznovrsne restrikcije kada su igre na sreću u pitanju.

ALPIS- ASOCIJACIJA LEGALNIH PRIREĐIVAČA IGARA NA SREĆU